Kylät

Kylätoimijoiden Lokaali-tapahtuma syyskuussa Heinolassa

LOKAALI on valtakunnallinen paikallistoimijoiden juhla. Tapahtumalla on pitkät perinteet. Tänä vuonna 2016 se järjestetään 32. kerran. Juhla järjestetään vuosittain eri maakunnassa. Se on viikonlopun mittainen tapahtuma, johon kuuluu retkiä ja juhlallisuuksia. Yhdessä olon lisäksi juhlaseminaarissa palkitaan valtakunnallinen Vuoden Kylä 2016 sekä kunniamaininnan saavat kylät, Vuoden Maaseutukasvo 2016, Vuoden Maaseututoimija 2016 ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät. Pitkäaikaisesta kehittämisestä jaettavat palkinnot puhuvat koko Suomea palvelevasta työstä. Palkitut ovat myös hyvin näkyvissä mediassa.

Lokaali järjestetään tänä vuonna Heinolassa 9.-11.9.2016

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille maaseudun ja kylien toimijoille. Viestikapula on luovutettu viime vuoden pitopaikasta Raahesta Hämeen kylille ja paikallistoimijoille. Uuden tapahtuman ympäristöksi on valittu kesäkaupunki Heinola. Vieraita tapahtumaan odotetaan useita satoja ympäri Suomea, kuten muissakin valtakunnallisissa tapahtumissa on ollut. Päätapahtumat järjestetään torilla, Kumpelissa, Krouvin lavalla, WPK-talossa ja retkien muodossa Heinolan kylillä.

Perjantai-illan alkajaisiksi vierailla on mahdollisuus nähdä ennakkoesityksenä isäntiensä kanssa Apulanta-elokuva.

Lauantaina aamupäivällä annetaan esimakua Heinolasta toritapahtuman merkeissä. Sitten lähdetään viidellä linja-autolla retkille kyliin katsomaan niiden nähtävyyksiä ja elämää. Illaksi on varattu Krouvin lava, jossa saadaan kokea entisajan lavatanssitunnelmaa ja nauttia paikallisesta hämäläisen pitopöydän antimista.

Sunnuntain WPK-talon pääjuhlan juhlapuhujaksi saapuu kirjailija Kirsti Manninen. Juhlassa jaetaan myös perinteisiä valtakunnallisia huomionosoituksia.

Järjestäjävastuu tapahtumasta on Suomen Kylätoiminta ry:llä, Päijät-Hämeen Kylät ry:llä, Heinolan kaupungilla, Heinolan Kaupunkisydänyhdistyksellä sekä kaupungin eri kyläyhdistyksillä. Yhdyshenkilönä toimii Lokaalin Päijät-Hämeen edustajana Tiina Malm.

Myös meillä heinolalaisilla isäntinä on mahdollisuus osallistua kaikkiin Lokaalin tapahtumiin.

Teksti: Kalevi Peltola