Yhdistykset

AVH-kerho tarjoaa vertaistukea aivoverenkiertohäiriöön sairastuneille

Heinolan AVH-kerho on valtakunnallisen Aivoliitto ry:n alaisuudessa toimiva itsenäinen kerho, jonka emoyhdistys on Päijät-Hämeen Aivohalvaus- ja afasiayhdistys ry Lahdessa. AVH-kerho on suunnattu kaikille Aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kerhon tarkoituksena on koota yhteen saman sairauden läpikäyneitä ihmisiä, jotka näin voivat olla tukena toisilleen ja samalla saada voimaa arjessa jaksamiseensa. Heinolan AVH-kerho kokoontuu joka kuukauden neljäntenä (4.) maanantaina (ei kesä-, heinä- ja joulukuussa) Tuttavantuvalla, Koulukatu 8, Heinola, klo 15.30 – 17.30.

AVH4

Kuukausitapaamisissa juodaan kahvit ja vaihdetaan kuulumisia.

Kerhon suunnittelu alkoi terveyskeskuksen ruokalassa 10.10.1990, kun puheterapeutti Kirsi Komonen,  fysioterapeutti Liisa Kuorttinen,  sosiaalityöntekijä Marja-Leena Karinen ja omaishoitaja Riitta Toiviainen istuivat alas ja alkoivat suunnittelemaan. Tarve Heinolassa nähtiin, koska paikkakunnalla oli halvaantuneita ihmisiä ja Lahteen emoyhdistykseen oli matkaa.

Suunnittelu tuotti tulosta, sillä kerho alkoi Niemelän Palvelutalolla päivämäärällä 25.11.1991.  Niemelän Palvelutalolla kokoontumiset jatkuivat vuoden 2013 alkuun, jolloin siirryttiin Tuttavantuvalle.  Syynä oli Heinolan kaupungin omistamien kiinteistöjen yhtiöittäminen ja käytön maksulliseksi saattaminen.

Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Elsa Silvennoinen ja varapuheenjohtajaksi Rauni Nieminen. Riitta Toiviainen valittiin sihteeriksi ja taloudenhoitajaksi ja Kirsi Komonen toimi tukihenkilönä.

Eväitä kerhon perustamiseen kävi antamassa Marja Malmi Afasialiitosta. Riitta Toiviainen ohjattiin kerhon ohjaajakurssille Turkuun. Kirsi Komonen oli puheterapeutti ja toimi Heinolan AVH-kerhossa kuolemaansa asti 13.05.2014. Häntä kaivataan paljon,  varsinkin jäsenet,  jotka ovat olleet mukana hänen aikanaan.

Riitta Toiviainen toimii edelleen Heinola kerhon vetäjänä Raija Hakkaraisen kanssa, mutta uudella nimellä, hän on nyt Riitta Pipatti. Riitta on ainoa alkuperäinen toimija ja hän hoitaa myös Heinolan AVH-kerhon talouden Leena Seppälän kanssa yhdessä.

Kerhon yhdyshenkilönä toimiva Raija Hakkarainen antaa vertaistukea sekä Heinolan kerhossa että Päijät-Hämeen Aivohalvaus- ja afasia-yhdistyksen sihteerinä ja hallituksen jäsenenä muille sairastuneille.

Teksti: Raija Hakkarainen