Kulttuuri

Tervetuloa Sydänsuven retkelle Sysmään!

Heinola-Seura on järjestänyt vuosittain Sydänsuven retken jo 1980-luvun lopulta alkaen. Retket eri kesinä ovat kohdistuneet lähiseutujen mielenkiintoisiin kotiseudullisiin kohteisiin. Viime kesänä vietimme retkipäivän Hämeenlinnassa ja juhlimme säveltäjämestariamme Jean Sibeliusta hänen syntymäkaupungissaan.

Tänä kesänä Sydänsuven retki suuntautuu naapuripitäjäämme Sysmään juhannuksen jälkeisenä keskiviikkona 29. kesäkuuta. Sysmä vanhana tunnettuna kulttuuripitäjänä tarjoaa meille heinolalaisille monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa ja täyttää erinomaisesti kotiseuturetkelle asetetut tavoitteet.

Sysmä on vahva osaamisen kunta, se tullaan näkemään. Se on hyvin hoidettu asuinmiljöö ja myös monipuolinen, kiinnostava vapaa-ajan paikkakunta. Joka kesä väki kolminkertaistuu kesäasukkaiden saavuttua Sysmään suositun Päijänteen rannoille. Sysmässä viihdytään. Sieltä saa ”Maaseudun mallia maailmalle – Yksi Sysmä”, markkinoivat osaavat sysmäläiset.

Kesäisin Sysmä muuttuu todelliseksi kulttuuripaikkakunnaksi. Torilla, kirkossa, kartanoissa, Teatteritalossa, pappilassa ja tanssilavoilla tarjotaan unohtumattomia kulttuurielämyksiä. Sysmän 30-vuotias suvisoitto vierailee kesäisin Heinolassakin.

SysmäSysmä on tunnettu isoista kartanoistaan. Eniten kartanoita Sysmässä oli 1800-luvulla, kolmisenkymmentä kaikkiaan. Vuosikymmenten saatossa osa kartanoista on tuhoutunut tulipaloissa ja osa purettu huonokuntoisina. Tänä päivänä on Sysmässä vielä 10 kartanoa, joista kuudessa on 1800-luvun alussa tai sitä ennen rakennettu kartanon päärakennus. Miksi Sysmässä on ollut niin paljon kartanoita? Tarina kertoo, että pirun kierrellessä maailmaa keräilemässä omiaan rekeensä, reki kaatui Sysmän kirkon kohdalla ja aateliset sinkoilivat pitkin pitäjää.

Retkipäivän aikana tutustumme kahteen kartanoon, Virtaan kartanoon ja Vanhaan-kartanoon. Lisäksi poikkeamme vanhassa Pyhän Olavin kivikirkossa.

Päivä Sysmässä aloitetaan Pinxinmäellä, viime kesänä avatussa taidehallissa, jossa vallitsee SuviPinxin vanha henki. Täällä viihtymöksi kutsutussa uudessa Sysmän kulttuuripaikassa aloitamme päivän aamukahveilla ja tutustumalla kesän uuteen näyttelyyn, jonka jälkeen oppaamme Raija Hänninen vie ryhmämme kiertoajelulle Sysmän nähtävyyksiin ja tarinoihin.

Ennakkolippuja ja ohjelmia retkelle saa Ainomariasta, Kauppakatu 8.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola