Kulttuuri Yleinen

Uusi kirja Heinolasta ilmestynyt

Kirjassa ”Heinola 66” Heinolan seminaarissa vuosina 1962-1966 opiskelleet, jo eläkkeellä olevat opettajat, kertovat opiskelustaan pidetyssä opinahjossaan. Kirja sisältää mielenkiintoista luettavaa seminaarin historiasta, seminaarin opettajien ja opiskelijoiden työskentelystä sekä yhden opiskelijapolven opettajien työhistoriaa Suomen kouluissa että yhteiskuntaelämässä.

Kirjalla ”Heinola 66” on erittäin tärkeä merkitys seminaarikasvatuksen kannalta ja valaisee seminaarityön yhteisöllistä voimaa opettajaksi valmistuessa. Se antaa myös meille tämän päivän heinolalaisille tervehdyksen vuosikymmenien takaa ja muistutuksen siitä, millaisen laitoksen Heinola on menettänyt opettajanvalmistuksen lakattua.

Yli kolmesataa sivuinen kirja varustettuna neljällä sadalla kuvalla on varsinaisesti ensimmäinen teos, joka valottaa opettajaksi valmistumista seminaarilaisen näkökulmasta. Se kertoo siitä, miten monipuolisesti ja yhteiskuntakelpoisiksi oppilaat kasvatettiin. Kirjan oppilasmatrikkelit kertovat luokalta valmistuneiden elämäntarinat sekä työn että yhteiskuntaan osallistumisen kannalta. Seminaarissa saatu opettajankoulutus on avannut ovia moniin mahdollisuuksiin toimia myös työn ulkopuolella merkittävissä tehtävissä. Lämminhenkisen teoksen on koonnut orivesinen kotiseutukirjojen tekijä, Juhani Eerola.

Teos sisältää myös Heinolan seminaarin historiaa ja kuvauksia opettajakunnasta ja henkilökunnasta. Näin kirja antaa yleiskuvan 60-luvun seminaarimiljöön työstä ja tekijöistä.

Heinolan seminaari eli parhaita vuosiaan silloin, kun nämä opettajat opiskelivat 1962-1966. Nyt riemuopettajan arvonsa saanet. Laitos eli voimakkainta aikaa, lopettamisen uhka ei ollut vielä näkyvissä. Opiskeltiin, harrastettiin, elettiin nuoruuden parhaita vuosia. Silloin syntyneet ystävyyssuhteet ovat kantaneet tähän saakka. Ystävyyssuhteita on hoidettu näillä yhteisillä kokoontumisilla. Tämä luokka kokoontuu luokkakokoukseen joka vuosi Heinolassa.

Ihmetellä täytyy, miten 50 vuoden kuluttua syntyy vielä tällainen teos seminaariopiskelusta Heinolan hengessä. Kirjan julkistamisen yhteydessä Kumpelissa 28. toukokuuta käytti viimeisen kiitospuheenvuoron järjestöneuvos Harri Aartelo ja päätti sen komeasti toteamukseen Eläköön Heinolan henki!

Kirjaa on lainattavissa Heinolan kaupunginkirjastossa.

Nostalginen teos myös seminaarilaisten entisille vuokraisännille ja -emännille!

Teksti: Kalevi Peltola