Heinola-Seura vietti viime vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Seuran ensisijaisena tehtävänä on siirtää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle. Mitä enemmän me tiedämme juuristamme, sitä syvempi on suhteemme kotikaupunkiimme Heinolaan.
Heinola-Seuran arvostetut kotiseutu- ja perinnekirjat kertovat meidän omasta Heinolastamme, tuovat tietoa ja tarinoita menneiltä sukupolvilta.
Seuran ensimmäinen kotiseutukirja ilmestyi 1998. Seuran kaksi postikorttikirjaa Rakkaudesta Heinolaan ja Terveiset Heinolasta – historia elää postikorteissa antavat lukuystävällisinä teoksina selkeän kuvan Heinolan lähihistoriasta. Kirjan postikorttien ja tarinoiden avulla lukija voi elää pikku-Heinolan historiaa 1900-luvun alusta 1960-luvulle ja nähdä, miten aika muuttuu, samoin postikorttien viestimät näkymät. Postikorttikirjat ovat paras historian oppitunti Heinolasta. Postikorttikirjoissa on kortteja heinolalaisilta postikorttikeräilijöiltä Matti Aalto, Harri Antinranta, Pauli Ihamäki ja Taisto Lehmusvuori.
Juhlavuoden 2015 kunniaksi ilmestyi seuran seitsemäs teos, Leena Kekkosen kirjoittama neljän polven sukutarina Omenoita oksat täynnä. Suomen Sukuseura on valinnut kirjan Vuoden sukukirjaksi valtakunnallisilla sukuseurapäivillä Kokkolassa.
Heinola-Seuran julkaisemat kotiseutukirjat ovat:
Eletty on ennen meillä 1998, Kaija Multamäki: Heinola – kotiseutuni mun 2004, Heinolan kyliltä ja kaduilta 2008, Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa 2009, Esko Aalto: Menneitä muistellen 2010, Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa 2013 ja Leena Kekkonen: Omenoita oksat täynnä 2015.
Kirjat ovat lainattavissa kaupunginkirjastossa tai niitä voi hankkia omaan kotikirjastoon seuraavista paikoista: Ainomaria, Harjupaviljonki, Kaupunginkirjasto, Kaupunginmuseo, Kyläpirtti, Kymenviiri ja Maalaistori. Kirjoja on saatavilla myös seuran omissa tilaisuuksissa ja kesäaikana torilla.
Kotiseutukirjat ovat myös mainio ja toivottu lahja jokaiseen hetkeen!
Teksti ja kuva: Kalevi Peltola