Yleinen

Työkokeilusta potkua ammatinvalintaan

’’Pidän tästä työstä todella paljon’’, tiivistää Jyränkölän hoivapalveluissa työkokeilussa oleva Sukanya Tuominen. Thaimaasta kotoisin oleva Sukanya on yksi 34:stä Jyränkölässä alkuvuoden aikana työkokeilussa olleista henkilöistä. Sukanya tuli työkokeiluun Jyränkölän VirtaaTyöstä-projektin kautta. ’’Sukanya otti minuun yhteyttä ja yhdessä TE-toimiston kanssa sovimme työkokeilun aloittamisesta’’, projektipäällikkö Kati Hämäläinen kertoo.

Hoivapalvelut on Jyränkölän toiseksi suurin eripituisten työkokeilujaksojen tarjoaja heti kiinteistöpalveluiden jälkeen. ’’Meillä on kerrallaan yksi työkokeilija per talo ja tämän lisäksi joukko lähihoitajaopiskelijoita’’, vastuuhoitaja Marja Deppner kertoo. Työkokeilijoista on suuri apu ryhmäkotien arjen sujuvoittamisessa. ’’Työkokeilijat tekevät hoitajien neuvomana ja avustamana samoja töitä kuin hoitajatkin lääkehoitoa lukuun ottamatta’’, Marja jatkaa.

Moni työkokeilussa ollut suuntaa jakson jälkeen koulutukseen. ’’Jatkopolutus työkokeilijoiden kohdalla toimii hyvin ja moni hoivapuolella kokeilussa ollut lähtee hoiva-avustajan tai lähihoitajan opintoihin’’, Kati kertoo. Myös Sukanyalla on jatkokuviot selvillä. ’’Pääsin hoiva-avustaja koulutukseen Lahteen’’, Sukanya toteaa iloisena.

Aikaisemmin Sukanya on käynyt ravintola- ja suurtalousala tutuksi–koulutuksen ja ollut työharjoittelussa mm. lounasruokalassa. Hoivatyö tuntuu kuitenkin mielekkäimmältä. ’’Tämä on työ jota haluan tehdä, sillä saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ja pääsen samalla oppimaan suomen kieltä’’, Sukanya hymyilee.

Kaiken kaikkiaan VirtaaTyöstä-projektilla on ollut alkuvuoden aikana yhteensä 58 asiakasta. Heistä työkokeilussa on ollut 42 henkilöä. Vuosille 2017-2019 on haettu rahoitusta RoHeVa-projektille, joka laajentaisi toiminnan Heinolan lisäksi Hartolaan ja Sysmään.

jyrankola.fi/työllistäminen