Yleinen

Startti puhdistuspalvelualalle

Jyränkölän Setlementin VirtaaTyöstä-projektin kautta on toteutettu tänä syksynä Startti puhdistuspalvelualalle -koulutuskokeilu yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Kokeilussa työkokeilu yhdistyy työkokeilua tukevaan koulutukseen. Koulutusta on yhteensä 8×2 tuntia 8 viikon aikana.  Työkokeilijoita on sekä Jyränkölässä että Heinolan kaupungilla.

Koulutuksen painopiste on kohteiden käytännön työskentelyn kautta tapahtuvaa opetusta ja opiskelijoiden osallistamista työkokeilujakson aikana.

’’Idea tämäntyyppiseen koulutukseen on ollut mielessä jo pitkään’’, kertoo VirtaaTyöstä-projektin projektiohjaaja Sari Virtanen. ’’Askel eteenpäin koulutuskokeilun järjestämiseksi otettiin Heinolan Duunitreffeillä keväällä 2016, kun tapasimme Salpauksen opettaja Paula Silvennoisen kanssa ja ryhdyimme suunnittelemaan kokeilua. Meillä on jo ennestään tiivis yhteistyö Salpauksen kanssa mutta nyt se tiivistyi uudella tavalla tämän myötä. Heinolalaisten kynnys lähteä opiskelemaan Lahteen on joskus korkea, tämä oli yksi syy miksi halusimme tarjota mahdollisuuden työnhakijoille tämäntyyppiseen koulutukseen täällä Heinolassa. Pieni täsmäkoulutus on työllistymisen kannalta aina hyvä.’’

’’Koulutus on hyvin käytännönläheistä, sillä työssäoppimisen lisäksi koulutuskerroillakin käydään läpi käytännön asioita’’, opettaja Paula Silvennoinen kertoo ja jatkaa: ’’Koulutuskertojen aiheina ovat mm. siivousaineet, välineet, ergonomia ja työssä jaksaminen. Ryhmäläiset ovat olleet aktiivisesti paikalla ja tulleet tunneille mielellään.’’

’’Teimme ryhmän kanssa myös tutustumiskäynnin Lahteen Koulutuskeskus Salpaukseen. Menimme paikan päälle katsomaan missä ja minkälaisissa tiloissa alan opiskelu siellä toteutetaan’’, projektiohjaaja Sari Virtanen kertoo. ’’Salpauksen opinto-ohjaaja Eija Tamminen ja alan ohjaava opettaja Anne Mielonen ovat myös käyneet täällä Jyränkölässä kertomassa ryhmälle alan koulutusvaihtoehdoista’’, Sari jatkaa.

Halutessaan opiskelija voi hakeutua tutkinnon suorittamiseen tähtäävään koulutukseen Lahteen.

’’Ylläpitosiivouksen tutkinnon voi suorittaa noin 11–12 viikossa’’, opettaja Silvennoinen toteaa.

Koulutuskokeiluun osallistuvat ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Teoriatietoa tulee sopivan pienissä määrissä. Ryhmässä on sekä ihan uusia alaan tutustuvia että muutamia ammattitaitoaan päivittäviä henkilöitä. Ryhmän koko on 9 henkilöä. Osa ryhmäläisistä suunnittelee alan opintoja.

Koulutuskokeilu mahdollistui VirtaaTyöstä-projektin rahoittajan Hämeen TE-toimiston kautta.

VirtaaTyöstä projektin rahoitus on vuosille 2014-2016.

Teksti ja kuva: Sari Virtanen