Liikunta ja urheilu

Valmentajan kausikatsaus

Jani Lehtelällä on takana ensimmäinen kausi Union Plaanin peräsimessä. Oliko mies tyytyväinen Plaanin kauteen? Mitkä ovat ensi kauden tavoitteet? Kuinka savolaiskulttuuri upposi heinolalaispelaajiin? Entä minkä arvosanan Lehtelä antoi joukkueen saunailloille? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää, kun päästetään valmentaja itse ääneen.

Päijäthämäläistyneelle savolaisvalmentajalle pesti Union Plaaniin oli hyppy tuntemattomaan. Kauteen mahtui niin onnistumisia kuin pettymyksiäkin.

-Aika kaksijakoinen kausi. Treenikausi alkoi meillä todella myöhään, eikä ehditty hirveästi pelaamaan isolla kentällä. Kyllä itseäkin hirvitti, miten kausi lähtee käyntiin. Positiivisesti yllätyin peliimme sarjan alussa.

Erityisen tyytyväinen Lehtelä oli joukkueen kevätkauden esityksiin.

-Olen tyytyväinen kevätkierrokseen kokonaisuutena ja se miten nopeasti oltiin valmiina omaan pelisysteemiin, johon tuli vieläpä kesken kevätkierroksen selkeä muutos. Todella nopeasti joukkue omaksui uuden pelitavan. Nämä ovat hienoja asioita. Kauden mittaan nähtiin komeita kombinaatioita ja taistelua, jota toteutettiin koko joukkueen voimin.

Loppukauden vaikeudet ja saavuttamatta jäänyt kolmospaikka jäivät sen sijaan harmittamaan.

-Juhannuksen jälkeen meille tuli loukkaantumisia ja pelikieltoja. Sitten ei alkanut treeneissä näkyä tarpeeksi pelaajia ja se näkyi syksyn peleissä, joihin ei saatu kunnon kokoonpanojakaan jalkeille. Meillä oli kokoonpanossa välillä aivan liian paljon B-junnuja paikkaamassa. En tiedä mikä siinä sitten oli, ettei pelaajia loppukaudesta niin kiinnostanut.

-Ihan omalla pelillä ja tekemisellä oltaisiin voitu kolmas sija saavuttaa ja nyt se olisi oikeuttanut nousuun III-divisioonaan, mutta kun ei velliä pyydä niin ei puuroakaan saa.

Seuran toiminnalle Lehtelä jakaa kiitosta ja tavoitteellinen toiminta innosti valmentajaa jatkamaan seurassa ensi kaudenkin.

-Hienoa tekemistä seuralta. Sääli, kun seura tekee niin paljon työtä pelaajien ja valmennuksen eteen, niin harmittaa ettei pelaajien asenne ollut loppukaudesta kohdallaan.

-Kävimme Heikkisen Antin ja Silvennoisen Juhan kanssa neuvotteluja jatkostani jo 2,5 kuukautta sitten. Tilanne rauhoitettiin kuukaudeksi ja odotettiin sarjan päättymistä. Tekemisen meininki ja seurajohdon halu viedä toimintaa eteenpäin ovat niitä asioita, jotka saivat minut vakuuttuneeksi.

Seurajohdon puolelta rimaa on nostettu ylöspäin ja ensi kaudella Union Plaanin tavoitteena on sarjanousu III-divisioonaan. Lehtelä tietää nousun vaatimat edellytykset.

-Nousutavoite vaatii paljon työtä minulta, pelaajilta ja seuralta. Tarvitsemme 6-10 uutta kaveria, jotka taistelee peliajasta. Erittäin tyytyväinen olen parin B-nuoren noususta edustukseen. Ensi vuonna rungon on oltava laajempi. Kilpailua pelipaikoista on oltava. Paikka avauskokoonpanossa ei saa olla kenellekään itsestäänselvyys. Se on ehto tähän hommaan.

Union Plaani pelasi ja pelaa myös ensi kaudella Kaakkois-Suomen alueen piirissä, joka on Lehtelän mukaan kovatasoinen.

-Kyllä tämä meidän piirin lohko oli paljon kovempi kuin Uudenmaan piiri. Kävin siellä katsomassa kymmenkunta peliä ja sen voittaja oli tasoltaan heikompi kuin meidän joukkue.

Heinolassa puhututtaneet olosuhteet jalkapallolle ovat olleet valmentajan mukaan karmaisevat. Uuden tekonurmen Lehtelä ottaa riemulla vastaan.

-Joko sen tekonurmen rakentaminen on aloitettu? Käsittämätöntä, että tämän kokoisessa kaupungissa, jossa on paljon lajin harrastajia, treenataan jalkapalloa pienissä koulujen liikuntasaleissa ja hiekkakentillä. Tilanne on vähän sama kuin täällä kotikaupungissani Orimattilassa, joka on Heinolan kokoinen kaupunki, mutta täällä ei ole puolestaan jäähallia.

Joukkueen saunailtoja Lehtelä kuvailee vauhdikkaiksi, joissa alkaa jäädä itse jo nuorempien jalkoihin.

-Joissakin saunailloissa kävin ja kyllähän siellä vilinää ja vilskettä, sekä puhetta jalkapallosta riitti. Kyllä nuo saunaillat ovat jääneet enimmäkseen nuoruusvuosiin. Kymppiä ei koskaan voi arvosanana antaa, mutta annetaan 8½.

Kalakukkojen mailla varttunut valmentaja ei kovasta yrityksestään huolimatta saanut tartutettua savolaisia sivistyssanoja itähämäläisiin leipäläpiin. Kaikkensa mies yritti, jopa irakilaispelaajien kustannuksella.

-Ei uppoa. Muistavat kyllä aina mainita savolaisuudesta. Ei edes Irakin miehet oppineet, joten olen toivoni menettänyt. Ymmärretään sentään pelaajien kanssa toisiamme.

unionplaani.com