Yleinen

Unikeonpäivän aamu

Torstaiaamuna, 27. heinäkuuta, matkaa punainen vuoden 1951 Bedford-paloauto vuoden tärkeimmälle matkalleen, noutamaan kotoaan itsenäisyyden juhlavuoden unikekoa kastettavaksi Kylpylän rannassa unikeoksi. Kuka hän onkin, se selviää Unikeonpäivän aamutapahtumassa Kylpylän rannassa klo 8.00 alkavassa kylpylähenkisessä tapahtumassa. Unikeon valitsee Heinola-Seura.

Unikekotitteli on Heinolan vanhin arvonimi ja siksi arvostettu. Sitä on jaettu Heinolassa vuodesta 1898 alkaen. Silloisen ensimmäisen unikeon nimi on Anfred Mortimer Nykopp. Hän oli köyhien lääkäri Heinolassa. Uuden ajan unikekoja on kastettu vuodesta 1995, joten nyt valittava on 23. unikeko.

Kylpylän tapahtuman aamuhetkeä vietetään leppoisissa kesäisissä tunnelmissa, nauttien Heinolan Musiikinystävien musiikista, aamupuurosta, kahvista, aamutorin tuotteista, opitaan tekemään vasta, harrastetaan liikuntaa, kokeillaan onnea arpajaispöydässä, kotiseutukirjojakin on saatavana. Vanhojen unikekojen esittely antaa pohjaa uuden unikeon valinnalle. Heinolan tapahtumatoimiston juontajat pitävät yllä aamun hyvää tunnelmaa.

Paloauton paikalle tuoma uusi unikeko saa raikkaan kylvyn Kymen aalloissa. Vahdin vaihdon jälkeen tutustutaan kastettuun juhlavuoden unikekoon ja kilpaillaan tikkakisan paremmuudesta vanhat unikeot ja yleisöstä valittu joukkue.

Heinolan matkailuoppaat jatkavat tapahtuman tunnelmointia kävelykierroksella kylpylän maisemissa.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola