Kulttuuri Yleinen

Alatorin pumppukaivoa juhlitaan

Keväällä aloitettu alatorin pumppukaivon remontti on päätöksessä. Talkoolaisten suururakkaa juhlitaan kiitoksin ja papukaijamerkein lauantaina 9. syyskuuta klo 11.00 alkavassa Heinola-Seuran ja kulttuuritoimiston järjestämässä tapahtumassa.

Tapahtumassa esiintyy Heinolan musiikinystävien puhallinorkesteri. Muutamien puheenvuorojen kautta muistellaan vanhan pumppukaivon historiaa sekä entisaikojen kesätorielämää pumppukaivon ympärillä. Kesätori toimi pumpun läheisyydessä vuoteen 1934 saakka, jonka jälkeen se siirtyi keskustan torille.  Syksyinen torielämä herää henkiin tuona syyskuisena lauantaina entisaikojen tapaan alatorilla, jota siksi kutsuttiin.

Pumppukaivo rakennettiin rantaan keväällä 1895 sekä tyydyttämään kaupunkilaisten puhtaan veden tarpeita että kertomaan nikkarimaisella kauneudellaan vuosien aikana rakentuneesta puutalo-Heinolasta.

Rantapuiston rakentaminen aloitettiin 1892 tyydyttämään samana vuonna alkaneen kylpylätoiminnan tarpeita. Puistoa rakennettiin koko vuosikymmenen ajan. Yhtenä sen osana olivat puistoon rakennetut huvimajat ja pumppukaivo. Pumppukaivon lisäksi puistossa on jäljellä yksi huvimaja. Yksi puiston huvimajoista on sijoitettu Siltasaareen.

Rantapuiston kautta kylpylävieraat siirtyivät Heinolan harjulle vuonna 1890 rakennettuun romanttiseen Harjupaviljonkiin kuuntelemaan päivittäisiä konsertteja ja nauttimaan harjulta avautuvasta postikorttimaisemasta.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola