Kulttuuri Yleinen

Heinolan muinaispukujen esittely

Heinolan X Kotiseutupäivään liittyen Orvokki Rosberg esittelee Heinolan muinaispukuja tiistaina 31.1. klo 14.00-16.00 Valtuustosalin ala-aulassa.

Heinolan muinaispukuharrastuneisuuden herääminen 1980-luvulla sai valtakunnallistakin huomiota. Muutamat asiasta innostuneet henkilöt aloittivat pitkäjänteisen suururakan Heinolassa, muinaispukukokoelman valmistamisen.

Riitta Lavoniuksen valmistama rekonstruktio Maskun puvusta valmistui 1985 Kalevalan 150-juhlavuoden näyttelyä varten.

Yksi tärkeä tavoite muinaispukujen tutkimisella ja valmistamisella oli kohottaa suomalaista identiteettiä. Muinaispuvut otettiin vastaan valtavalla innostuksella. Niitä alettiin valmistaa jopa kansanopistoissa oppilastöinä.

Heinolassa, Heinolan Kalevalaisten Naisten yhdistyksessä, valmistettiin muinaispuvut esittely- ja opetustarkoitusta varten yhteistyössä Suomen Kansallismuseon tutkijoiden ja eri valmistajien, kuten Wetterhoffin ja Pirtin kehräämön kanssa.

Heinolan muinaispukukokoelma on esillä Heinolan kaupungin tiloissa valtuustotalon ala-aulassa, osoitteessa Rauhankatu 3.

Koko Kotiseutupäivän ohjelma löytyy tästä.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola