Yhdistykset Yleinen

Zonta-toimintaa Heinolassa jo 25 vuoden ajan

Zontilta kysytään usein, että mitä Zonta-toiminta on? Miten me toimimme ja missä? Keitä me avustamme ja millä perusteella? Alla on tiivistelmä Zonta Internationalin ja Heinolan Zonta-kerho ry:n toiminnasta ja päämääristä.

Zonta International (ZI)

ZI on vuonna 1919 perustettu johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka voimaannuttaa naisia kaikkialla maailmassa palvelu- ja vaikuttamistyön avulla. Zontat antavat vapaaehtoisesti aikaansa, taitojaan ja taloudellista tukeaan palveluohjelmien toteuttamisessa. ZI vaikuttaa edistääkseen naisten ihmisoikeuksia kansainvälisillä, kansallisilla ja paikallisilla tasoilla.

Zonta Internationalilla on neuvoa-antava asema YK:n alajärjestöissä – ECOSOC:issa, ILO:ssa, UNESCO:ssa – ja edustus kansalaisjärjestöjen foorumissa (NGO) New Yorkissa, Genevessä, Wienissä ja Pariisissa sekä neuvottelevan jäsenen asema Euroopan Neuvostossa.

”ZI näkee tulevaisuuden maailman sellaisena missä naisten oikeudet tunnustetaan ihmisoikeuksiksi ja missä jokainen nainen pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä.

Sellaisessa maailmassa naisilla on käytössään tasavertaisesti miesten kanssa kaikki tarjolla olevat voimavarat ja heillä on edustus päätöksenteossa tasavertaisesti miesten kanssa.

Sellaisessa maailmassa kukaan nainen ei elä väkivallan pelossa.”

Zonta-toiminnan päämäärät:

  • palvella kansainvälisellä ja paikallisella tasolla
  • edistää naisen oikeudellista, yhteiskunnallista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa
  • toimia kansainvälisen verkostoitumisen ja palvelun avulla rauhan sekä ihmisten ja kansojen välisen yhteisymmärryksen puolesta
  • edistää oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien sekä perusvapauden maailmanlaajuista kunnioittamista
  • vaalia kansainvälisesti yhdistyneenä korkeita eettisiä arvoja, toteuttaa palveluohjelmia, antaa keskinäistä tukea ja yhteenkuuluvuutta jäsenilleen, jotka palvelevat paikkakunnallaan, valtiossaan ja koko maailmassa.

Zonta-toiminta Heinolassa

Heinolan Zonta-kerho ry:n toiminta aloitettiin syksyllä 1991. Virallinen jäsenkerhoksi hyväksymispäivä on 3.4.1992, joten kerhomme täyttää 25 vuotta. Tällä hetkellä jäseniä on 22.

Keräämme varoja hyväntekeväisyyteen järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tekemällä työtä muiden järjestämissä tilaisuuksissa. Olemme olleet auttamassa korvausta vastaan muun muassa motocross -kilpailuissa, kesäteatterilla ja koiranäyttelyssä. Viime vuoden lokakuussa Tyttöjen päivä tapahtumana oli hyväntekeväisyyshuutokauppa. Lahjoitimme tuoton Mannerheimin lastensuojeluliiton Heinolan paikallisyhdistyksen isosiskotoimintaan. Kerhomme toimi myös järjestävänä tahona perinteisissä yhdistysten ja kädentaitajien joulumyyjäisissä. Myyjäisten tuotolla tuimme heinolalaisten vähävaraisten yksinhuoltajaperheiden tyttöjen harrastustoimintaa.

Muita lahjoituskohteitamme viime vuosina ovat olleet mm. Kanervala, Hopeasilta, Mäntylä-koti ja Tommolan Perhekeskus.

Me Zontat uskomme, että antamalla aikaamme ja tarmoamme voimme vaikuttaa siihen, että naisten ja lasten asema kaikkialla maailmassa paranee.

Mikäli olet kiinnostunut Zonta-toiminnasta niin ota yhteyttä Kirsi Salmiseen puhelinnumeroon 0500 842 982 tai sähköpostitse kirmirsa@gmail.com.

Teksti: Kaija Järvinen

Kuva: Leo Kinnunen