Seurakunta

Kultakerho vieraili kirkonkylällä

Yli 65-vuotias toiminnallinen Jyränkölän Kultakerho oli 23.11.16  Heinolan seurakunnan vieraana tutustuen kirkonkylän siunauskappeliin ja seurakuntataloon.

Kirkonkylän siunauskappeli on tasan 60 vuotta vanha, mutta siis nuorempi kuin Kultakerho. Kultakerholaiset etsivät yhä uusia asioita ja näkökulmia elämäänsä Toini Laitisen johdolla. Toinin vierailu Uuden hautausmaan yhteydessä olevalla siunauskappelilla oli hänen ensimmäinen, vaikka piakkoin tulee kuluneeksi 70 vuotta hänen tulostaan Heinolaan!

Emeritus kirkkoherra Ahti Peltonen kertoili kerholaisille siunauskappelirakennuksen valmistumiseen liittyviä vaiheita sekä viereisen hautausmaan historiaa. Hautausmaat kätkevät monin paikkakunnan historiaa ja siihen vaikuttaneita ihmisiä.

Siunauskappelilta vierailijat siirtyivät kahville viereiseen seurakuntataloon. Siellä kerholaiset muistelivat Heinolan menneitä vaiheita, joista erityisesti tällä kertaa nousivat pinnalle Heinolan Kievarit Lusissa ja Härkälässä.  Kievarilaitos oli alun perin perustettu kuninkaan virkamiehiä ja postilaitosta varten. Määräysten mukaan kievari piti löytyä aina kahden peninkulman päästä. Kievarista sai hevoskyydin seuraavaan kievariin, siellä saattoi yöpyä, syödä ja juoda. 1600-luvun alussa annettiin kaikille matkustavaisille oikeus käyttää kestikievareita maksua vastaan.

Rentouttava yhteishetki päättyi perinteiseen kiitoslauluun, joka lauletaan piirissä toinen toistaan kädestä pitäen. Kotimatkalle oli tämän jälkeen taas mukava lähteä mielessä jo seuraava Kultakerhon kokoontuminen.

Teksti ja kuva: Matti Halme